HT-Cupen 1960

ma datum ma omg Matcher

Resultat

5 deltagande lag
             
29 3 juli 1 1 omg. Hönö IS - Öckerö IF 7-2 (5-0)  
30 10 juli 2 semifinal Knippla IK - Styrsö BK 3-1 (3-0) Långesand, Öckerö
31 10 juli 3 semifinal Hälsö BK - Hönö IS 3-1 (3-0)  
32 17 juli 4 Final Hälsö BK - Knippla IK 11-1 (3-1) Heinövallen
             

 

 

Hälsö BK.s mästarlag

  Dennis Magnusson - Jan Nilsson, Alf Olofsson - David Karlsson, Bengt Hansson, Sven-Åke Nilsson -
  Sterner Jansson, Lennart Johansson, Leif Lundberg, Jan Eriksson, Lennart Karlsson
   

 

1 omg

Hönö IS - Öckerö IF 

7-2 (5-0) 

Domare:

3 juli 1960 Hönö IS: Öckerö IF:

 

  Erland Ingmyr 4 Leif Corneliusson 2  
  Bertil Johansson 2    
  Jan Englund    
       
       
semifinal

Knippla IK- Styrsö BK 

3-1 (3-0) 

Domare:

10 juli 1960 Knippla IK: Styrsö BK:  
  Sigurd Olsson 3 Sten Boman  
       
       
semifinal

Hälsö BK - Hönö IS 

3-1 (3-0) 

Domare:

10 juli 1960 Hälsö BK: Hönö IS:  
  Leif Lundberg saknas målskytt  
  Jan Eriksson    
  Lennart Karlsson    
       
       
Final

Hälsö BK - Knippla IK 

11-1 (3-1)     Heinövallen

Domare:

17 juli 1960 Hälsö BK: Knippla IK:

John Plomgren, Göteborg

  Leif Lundberg 7 (1 straff) Donald Olofsson  
  Lennart Johansson 2    
  Sterner Jansson    
  Jan Eriksson    
       
  Hälsö BK: Knippla IK: (Laguppställning saknas)  
  1)  Dennis Magnusson    
  2)  Jan Nilsson    
  3)  Alf Olofsson    
  4)  David Karlsson    
  5)  Bengt Hansson    
  6)  Sven-Åke Nilsson    
  7)  Sterner Jansson    
  8)  Lennart Johansson    
  9)  Leif Lundberg    
  10) Jan Eriksson    
  11) Lennart Karlsson    
       
       

 

                                                    Hälsö vände 0-1 till 11-1   Sjumålsskytt i HT-cupen

 

    Sensationerna har i år duggat tätare än någonsin i HT:s Skärgårdscup i fotboll. När finalen spelades mellan Hälsö och Knippla blev utgången den väntade, seger för Hälsö, men det oväntade bestod i att vinsten togs med så kraftiga siffror som 11-1 (3-1). Och matchen bjöd på något så ovanligt som en sjumålsskytt, Leif Lundberg.

      Det var ett rättvist resultat, som väntat hade Knipplas unga lag inte skuggan av en chans Hälsös hårda och rutinerade spelare. D v s så långt fram som en halvtimme inpå första halvlek höll Knippla jämna steg, och tog till och med ledningen med 1-0 i 14.min. Man vädrade något extra till segern över Styrsö för en vecka sedan. Men när matchens store man, Hälsös cf. Leif Lundberg, gjorde 2-1 i 34 min. var det början till slutet. Hälsö pressade envist mot Knipplamålet i första halvlek. Ribban räddade inte mindre än fem gånger. Målvakten Eivert Olofsson hade dessutom sin verkligt vackra dag, det visade inte minst utboxningarna. Och vid två tillfällen var han vänd från planen, men bollen slog från plankan och ner i hans välkommande armar.

    Hur spelfördelningen var i andra halvlek kan man genom målsiffrorna sluta sig till. Det var en hård smäll för Knippla-spelarna. Visserligen var de inställda på nederlag men inte precis med så rejäla siffror. Laget har i alla fall absolut ingen anledning att se framtiden an med kväljande oro. Det är inte så enormt mycket som fattas för att de skall komma i kapp de övriga lagen. I finalen var äldste man 22 år, vilket är något ganska enastående. Fem av spelarna var juniorer. Naturligtvis hjälpte det inte med aldrig så lovande spel stundtals, ovana vid speltiden 2 x 45 min. och frånvaro av fyra ordinarie spelare betyder mycket. Kulsprutan Sigurd Olsson, som gjorde alla tre målen sist befann sig ute på fiske.

    Bristen på rutin var naturligt eftersom laget i vanliga fall spelar i Skärgårdens B-serie. Det var till 10/11-delar det lag som tog hem pojkcupen för två år sedan. Förutom målvakten spelade alla med ett friskt kämpahumör så länge orken räckte. Vi Reino Åberg hade god teknik, samt dessutom en viss press på de få skott han från sin nödtvungna, allt för långt tillbakadragna position kunde lossa. Hälsölaget bestod av 11 jämna och hårda spelare, av vilka sex var med där det sist begav sig, i finalen 1958 då Öckerö krossades med 6-0.        

   När Hälsö är i farten knusslas det aldrig med målen, men sitt eget cuprekord från förra året, 12-1 över Vrångö, slog laget alltså inte. Kedjan är oerhört effektiv när det verkligen slår för den, och har verkliga tillgångar i den snabbe och tvåfotade hy Sterner Jansson och den nye teknikern på vi, Jan Eriksson Men från och med nu är kanonskytten Leif Lundberg, i år cf, tidigare både inner och ytter, den stora stjärnan. Han börjar få en viss vana att vinna skytteligor. Inte ens sju mål är för någon enstaka företeelse: Samma antal gjorde han tidigare i år på Järnbrott i Göteborgsserien klass IV, som Hälsö leder en poäng före Styrsö. Inte minst på huvudet är han farlig. Tre mål nickade han in. Ett fjärde hade det blivit om inte ch hade räddat med händerna. Lundberg fick nöja sig med att göra mål på straff, sedan han lurat mv åt fel håll.

   Hälsös segerlag som tog första inteckningen i HT:s nyuppsatta vandringspris (Öckerö tog det första priset för alltid): Dennis Magnusson, Jan Nilsson, Alf Olofsson, David Karlsson, Bengt Hansson, Sven-Åke Nilsson, Sterner Jansson, Lennart Johansson, Leif Lundberg, Jan Eriksson, Lennart Karlsson. Knippla gjorde 1-0 efter 11 min genom hi Donald Olofsson men sedan kom Hälsös alla mål enligt följande: Leif Lundberg 7, Lennart Johansson 2, Sterner Jansson och Jan Eriksson 1 var. Snygga var särskilt tre av målen: 6-1, då Lundberg skallade bakåt till Jan Eriksson som sköt via ribban. 9-1, då Lundberg fick ett inlägg från höger och med en otagbar flygande nick gjorde mål. 11-1, då Lundberg (vem annars?) dribblade sig igenom och trillade in bollen. 

    Matchen spelades på Heinövallen, Hönö, och alldeles utmärkt dömde John Plomgren, Göteborg. B-finalen: Hönö – Hälsö 5-0. Pojklagsfinalen blev genom regnet ställd på framtiden. Vädret var bra men antalet åskådare var mindre än vanligt, beroende på att det inte fanns några lokalintressen att bevaka.

                                                                                                                                 Risor (HT)

                                                                                           Hälsö BK Vinnare av Skärgårdscupen 1960 

 

                         Skytteligan HT-cupen 1960

Spelare Lag

Mål

Leif Lundberg Hälsö BK 8
Erland Ingmyr Hönö IS 4
Sigurd Olsson Knippla IK 3
Bertil Johansson Hönö IS 2
Leif Corneliusson Öckerö IF 2
Jan Eriksson Hälsö BK 2
Lennart Johansson Hälsö BK 2
Jan Englund Hönö IS 1
Sten Boman Styrsö BK 1
Lennart Karlsson Hälsö BK 1
Sterner Jansson Hälsö BK 1
Donald Olofsson Knippla IK 1
Saknas mål för Hönö   1
     
Totalt antal mål 1960   29