10) Sture Olsson 10) saknas
  11) Leif Corneliusson 11) Jan Englund

Lagledare: Gregor Simonsson

Öckerö betvingade favoriten i HT-cupen. Spännande och välspelad finaldrabbning.

HT:s skärgårdscup i fotboll är sig lik – när finalen spelades på söndagen föll favoriten, i en rivig och välspelad match. Öckerö vann nämligen med 4-3 (3-1) över Hönö på Heinövallen och tog därmed sin första inteckning i vandringspriset. Med hänsyn till det spel som presterats i de förberedande omgångarna kunde man inte låta bli att misstänka att skärgårdsfotbollen utvecklats i fel riktning . Glädjande nog avlägsnade finalmatchen alla sådana funderingar. Det var faktiskt en av de bästa matcherna i cupens historia; hela tiden spännande och hård utan att spelet för den skull blev ojuste. Kort sagt vad man brukar kalla en typisk match.

Det var Hönö, som först fick övertaget och under de första 20 minuterna hade laget ett otal målchanser, men alla skott strök över eller utanför. Det var närmast ett underverk, att Öckerö inte kom i underläge, men som ofta sker gick bortalaget så istället igenom ett offensivt försvar och gjorde 1-0. Även i fortsättningen gick Hönös bakre led i sin iver för högt upp, och Öckerö fick många gratischanser. Efter denna överlägsenhetsperiod jämnade spelet ut sig, men Öckerö utnyttjade målsituationerna bättre. Ett tag i andra halvlek verkade ledningen betryggande, men Hönö kom igen och på slutet hängde en kvitteringsboll i luften.

Trots allt var det rättvist att Öckerö vann, ty den bästa fotbollen spelades av segrarlagets vänstersida Sture Olsson-Leif Corneliusson, som med benäget bistånd av cf Nils Utbult sågade sig igenom Hönös försvar. Vi Sture Olsson är en härlig teknisk spelare och blev dessutom cupens skyttekung i år. Hönömålvakten Torgerssons länge hållna nolla blev ordentligt utraderad av öckerökedjan, som gjort 15 mål på sina tre matcher. Försvaret var överraskande säkert. Mv Birger Jansson räddade segern genom fina räddningar på slutet, backarna Kent Johansson o. Kurt Pettersson sopade rent. Sune Svenningsson o. Erling Arnesson skötte sig fint i halvbackskedjan, vars tredje länk, en av planens bästa med säkra räddningar och fina passningar. Kedjans högerving Lars Henriksson och Eskil Torgersson skötte sig också bra. Hönö hade svårt att få ordning på sitt forwardsspel. Yttrarna Englund och Ingmyr var bra liksom hi Stig Eliasson, men den omtalade cf Lars-Olof Larsson hade en dålig dag. Bra i försvaret var ch Ivan Einald och vb Bengt Olofsson; allra bäst var den mycket säkre hh Harry Olsson.

Sedan Hönö hela tiden legat på och bl a haft ett offsidemål sköt vi Sture Olsson 1-0 till Öckerö efter försvarsschabbel. Det skedde i 26:e minuten och en minut senare blev det 1-1. Hönöcentern Larsson drog listigt försvarets uppmärksamhet till sig själv och spelade bollen till hi Stig Eliasson som slog in den. I 35:e minuten trängde sig Nils Utbult fram och passade förbi målvakten till Leif Corneliusson, som makade kulan i mål. 2-1 till Öckerö, som ökades genom Nils Utbult efter 42 minuter. Han slog in bollen efter att ha rusat fram i centrum genom ett passivt försvar.

Fyra minuter in på andra halvlek rushade Leif Corneliusson fram på sin kant och slog in en stenhård passning framför mål, där Nils Utbult pangade in 4-1. En kvart senare reducerade Hönö på straff genom vy Englund, och sex minuter före full tid lobbade hy Ingmyr mot mål, där Englund från mållinjen gjorde 4-3. Så var ställningen när den utmärkte domaren Harry Holmgren, Göteborg, blåste av matchen.

Därefter utdelades HT:s pokaler och plaketter till segrarna av skärgårdsveteranen Gregor Simonsson. Flera hundra åskådare såg finalen i härligt sommarväder. B-finalen vanns av Hönö över Öckerö med 3-1 och pojklagssegrare blev Öckerö som slog Knippla med 5-1.