10) Karl Åke Tillander 10) Lars-Erik Jansson
  11) Mats Jacobsson 11) Lennart Johansson

12) Lars Henriksson 12) Mats Johansson

Finalen i HT.s Skärgårdscup avgjordes strax före slutet.

Vinden och slumpen spelade huvudrollerna när Öckerö på söndagen vann HT:s 13:e skärgårdscup i fotboll genom att på Heinövallen på Hönö

besegra Hälsö med 2-0 (0-0). Det var ovisst in i det sista. När fem minuter återstod stod det fortfarande 0-0 spelet växlade snabbt. Men under

dessa sista fem minuter gjorde Öckerö två mål med nära maximal tur. En lyra landade på centern Stig Börjessons blonda huvud där han stod i

en klunga, 1-0. I matchens sista minut slog vi Karl Åke Tillander på en rökare som touchade stolpen och gick in. Ett par slumpartade centimetrar

avgjorde skärgårdscupens final.

Den hårda västliga vind som i byar svepte över planen i dess längdriktning omöjliggjorde redan från början all ordnad fotboll. Nedtagningar av

höjdbollar, passningar, skott – alla precisionsmoment i spelet förrycktes av den oberäkneliga vinden. Trots att spelarna bemödade sig att hålla

bollen på marken kunde de inte mästra vinden och spela vacker fotboll. Det blev alltså en cupfinal i chansningarnas och de oberäkneliga spelets

tecken. Inget av lagen behöll initiativet någon längre period utan spelet växlade ideligen. Öckerö vann lotten och valde att spela mot vinden i första

halvlek, hålla nollan och sedan försöka avgöra i andra halvlek. Deras taktik i det avseendet slog in även om det drog ut på tiden.

I taktiken ingick också att ta hand om Hälsös farliga högerving – tvillingarna Lennart och Bertil Karlsson. Även här lyckades man genomföra taktiken.

Det var sällan de farliga bröderna lyckades ta sig fram i skottpositioner. Hade de lyckats med det litet oftare hade kanske matchen fått ett annat förlopp.

Men Öckerös vänsterförsvar, vh Leif Corneliusson och vb Börje Johansson såg till att de båda riskabla motståndarna inte fick för mycket svängrum. I

Hälsös kedja blev det nu cf Royne Jansson som fick svara för de flesta farligheterna. I 17:e minuten hade han ett farligt skott  i nätgaveln efter en elegant

dribbling. I mitten av andra halvlek fick han en smäll vid en tilltrasslad situation och bytte med vy Lennart Johansson, som också gjorde flera bra saker under

matchen. Han lyckas få iväg välriktade skott ur de mest omöjliga lägen.

I första halvlekens 25:e minut var det nära att Öckerö tagit ledningen. Leif Corneliusson sköt en hård, pressad frispark som skruvade sig förbi uteförsvaret

och var ytterst nära att gå in. Mv Jan-Evert Benjaminsson lyckades dock rädda. 10 min senare hade Öckerös hy Björn Andrén ett skott i ribban. Strax före paus-

signalen var det panik i Hälsöförsvaret men situationen redes upp av målvakten som hade en mycket bra dag.

Andra halvlek inleddes med en bra Hälsö-chans sedan Öckerös ch Bernt-Olof Berndtsson nickat bakåt till målvakten. Det var ytterst nära att Lennart Johansson

hunnit emellan men målvakten kunde rädda efter att ha kastat sig. Sedan hade Öckerö en rad chanser men alla klarades av Hälsös mv Benjaminsson som här gjorde

matchens främsta individuella prestation med en mängd fina räddningar under en kort period. Strax därpå stack Hälsö upp och hi Bertil Karlsson hade ett hårt

markskott alldeles utanför. Även Royne Jansson hade ett farligt skott utanför.

I andra halvlekens 25:e minut gjorde Hälsö ett offsidemål som blev livligt diskuterat. Lennart Johansson var inne och röjde i centrum, bollen gick till Lennart

Karlsson som nickade i mål. Lennart Johansson stod emellertid nästan på mållinjen då bollen gick in och var i klar offsideposition. I 27:e min slog Öckerös hb

Kent Johansson på ett hårt långskott som Benjaminsson tippade i ribban. Sedan följde en ganska oinspirerad period då ingenting hände innan de fem sista

minuterna startade.

Efter hörna hamnade bollen hos Öckerös vb Börje Johansson som lyrade in den. Långe, ljushårige cf Stig Börjesson stod tursamt placerad mitt i en klunga och

nickade i mål, 1-0. Fyra minuter senare var det färdigt för 2-0. Vi Karl Åke Tillander drog på ett hårt vänsterskott i medvinden och unnades glädjen att se bollen toucha

stolpen och hamna i nätmaskorna. Båda målskotten följdes av sydländska glädjescener.

Hos segrarna dominerade halvbackskedjan med vh Leif Corneliusson som lugn och säker speluppläggare. Försvaret var som helhet mycket starkt och höll Hälsös

kedja stången. I kedjan var innertrion bäst, inrarna Lars Henriksson och Tillander slet och jobbade och centern Börjesson fördelade bollarna. Hälsös mv Benjaminsson

var klart bäst i sitt lag efter alla granna räddningar. Hb Reine Johansson svarade för ett granithårt backspel och vh Sven-Åke Nilsson svarade för flera påpassliga brytningar.

Även Ragnvald Konkell gjorde en bra match. I kedjan var cf Royne Jansson och vy Lennart Johansson farligast.

Bra domare var Ivar Svensson, Göteborg. Efter matchen mottog Öckerö vandringspriset, ett vikingaskepp samt en kristallvas som första pris. Hälsö har tidigare en

inteckning i vandringspriset efter segern förra året. Vidare fick varje man i Öckerö en HT-plakett. Hälsö fick en kristallvas i andra pris. I en förmatch blev Öckerö också

mästare för reservlag genom att deras B-lag slog Styrsö B med 4-1.