HT-Cupen 1956

ma datum ma omg Matcher Resultat 6 deltagande lag

11 8 juli 1 1 omg. Styrsö BK - Donsö IS 2-2 (2-2) Donsö vann på straffar med 3-2
12 8 juli 2 1 omg. Hälsö BK - Öckerö IF 2-3 (0-1)
13 8 juli 3 1 omg. Knippla IK - Hönö IS 1-7 (0-3)
14 15 juli 4 semifinal Donsö IS - Hönö IS 3-6 (1-3)
15 22 juli 5 Final Hönö IS - Öckerö IF 2-3 (0-1)

Öckerö IF.s mästarlag

Ralf Johansson - Bertil Utbult, Leif Mellgren - Bengt Olsson, Roland Corneliusson, Eskil Torgersson -

- Hönö vinner finalmatchen med 7-0. Den som stod för detta tips var kapten Algot Ricksand ombord på skärgårdsbåten ”Regent”. Tipset var tydligen

baserat på Hönös tidigare insats i de två finalkvalificerande matcherna. Öckerö svarade emellertid för en liten sensation genom att helt otippat vinna

finalmatchen mot Hönö i HT:s skärgårdscup med 3-2, ett resultat som får anses rättvist framförallt med tanke på de fina måltillfällen som sumpades

av de gästande Öckerö-spelarna.

Det blev som sig bör i en cupfinal, hård fight, raffel, chanstagningar och dramatik och det var inte förrän i matchens sista minut som segrarna kunde

känna sig säkra på vinsten. Vi har tidigare framhållit att Hönö haft en fruktad och påpasslig center i Rune Bernhardsson – han har förresten svarat för

tio av Hönös fjorton gjorda mål i cupen – men tydligt var att Öckerö var upplagd att stoppa den farlige målskytten. Detta lyckades till fullo, vid smärre

tillfällen fick Rune Bernhardsson frihet och då blev det genast farligt – men i övrigt vaktades han matchen igenom av två man som tillät honom ett minimum

av rörelsefrihet. I och med att centern inte fick tillfälle till dirigering så avslöjade Hönölaget vissa svårigheter att få fram sitt tidigare använda positionsvinnande

spel. Nu ställde visserligen laget upp med två reserver, vilka ingalunda skötte sig dåligt, men kanske inte hade rätta förmågan att stoppa det tekniskt spelande Öckerö.

Fick inte Rune Bernhardsson tillfälle att glänsa så fick däremot Öckerös hy Leif Corneliusson desto fler möjligheter till individuella prestationer, och han är väl den som

först och främst får taga åt sig äran för segern. Tekniskt och situationsrikt drev han fram sina kedjekamrater och var samtidigt en oroskälla för motståndarnas målvakt

Vilgot Karlsson. Även Öckerös försvar var till sin fördel, det ”sattes” kanske till för hårt ibland, framförallt då Rune Bernhardsson var med i sammanhanget – men

det vill ju gärna bli så i en cupfinal.

Centerhalven i Öckerö Roland Corneliusson var försvarets dominerande spelare. Lugnt och säkert stoppade han anfallen och lika lugnt och säkert stoppade han anfallen

och lika lugnt matade han kedjan med fina löpbollar. Målvakten i segrarlaget Ralf Johansson arbetade med små men effektiva medel och visade vid en del tillfällen ingrepp

som mycket väl kan placeras i högre sammanhang.

Matchens första tio minuter präglades av en viss cupnervositet, inget notabelt hände. Så fort denna nervositet lagt sig gladde Öckerö med ett kombinationsrikt och smånätt

spel som snart resulterade i mål. Det var centern Gunnar Karlsson som med ett kanonskott gav laget ledning med 1-0 till stor besvikelse för hemmasupporterna, men till lika

stor och hörbar glädje för gästande åskådare. Öckerö hade i 25:e minuten ett fint tillfälle till ökning. Leif Corneliusson drev bollen fint rätt igenom försvaret men fick inte ordning på skottet.

Öckerö hade ett klart övertag hela första halvlek, måltillfällen serverades på löpande band, men det var alltid någon i vägen när skottet lossades. 10 sekunder in på andra halvlek kom

utjämningsmålet. Rune Bernhardsson lämnades fri från uppvaktning något ögonblick och genast ”tåade” han lätt in 1-1. Öckerö hade, trots att laget spelade i den något besvärande motvinden,

fortfarande gott grepp på matchen, även om Hönö i motsats till i första halvlek tilläts sticka fram då och då med farliga anfall. I 14:e minuten gav Leif Corneliusson Öckerö ledning på ett snyggt

skott, och det var hårda tag ute på plan. Ledningsmålet kan kanske sättas frågetecken för, då Hönös Leif Sjöström låg skadad på plan, vilket tyvärr inte observerades av den annars utmärkte

domaren Gunnar Eriksson, Göteborg. Leif Sjöström fick vila några minuter i omklädningsrummet men var därefter lika spelpigg som tidigare.

Gunnar Karlsson ökade till 3-1 i andra halvleks 20:e minut och några minuter före full tid kom Rune Bernhardsson loss i ett klungspel och ordnade lätt 3-2 . Publiken var i verklig cupspänning

de sista minuterna. Skulle det bli utjämning och därmed förlängning var frågan, och nog såg det farligt ut då de energiska Hönö-pojkarna offrade sig helt och fullt för att få förlängningschans.

Öckerö lyckades emellertid klara pressen, och det var säkert mången ”Öckeröfrälst” åskådare som drog en lättnandens suck när domarens pipa ljöd för full tid. I en förmatch vann Öckerö

B-lagsturneringen över Styrsö med 3-1.