HT-Cupen 1954

ma datum ma omg Matcher

Resultat

6 deltagande lag
             
1 4 juli 1 1 omg. Hönö IS - Donsö IS 3-1 (2-1)  
2 4 juli 2 1 omg. Styrsö BK - Hälsö BK 1-2 (0-1)  
3 11 juli 3 semifinal Knippla IK - Hönö IS 5-3 (3-2)  
4 11 juli 4 semifinal Hälsö BK - Öckerö IF 2-4 (2-0)  
5 18 juli 5 Final Öckerö IF - Knippla IK 2-1 (0-1)  
             

 

 

Öckerö IF.s mästarlag

 

 Ralf Johansson - Bertil Utbult, Morgan Nicklasson - Olof Hansson, Gunnar Karlsson, Eskil Torgersson,  

 

Nils Utbult, Rune Nicklasson, Leif Corneliusson, Östen Corneliusson, Per-Olof Olofsson                                         

   

 

1 omg

Hönö IS - Donsö IS 

3-1 (2-1)

Domare:

4 juli Hönö IS: Donsö IS:

Ville Berntsson, Göteborg

1954 1-0 Morgan Ekeroth 2' 2-1 Jonas Oskarsson 44'

 

  2-0 Morgan Ekeroth    
  3-1 Stig Bernhardsson 89'  

Referat

       
1 omg

Styrsö BK - Hälsö BK 

1-2 (0-1)  
4 juli Styrsö BK: Hälsö BK:  
1954 1-2 Sten Boman 60' 0-1 Karl-Lennart Karlsson 30'  
    0-2 Sven-Åke Nilsson 53'  
       
semifinal

Knippla IK - Hönö IS

5-3 (3-2)

Domare:

11 juli Knippla IK: Hönö IS:

Stig Snarberg, Göteborg

1954 1-0 självmål 2-1 Morgan Ekeroth  
  2-0 Alf Olsson (straff) 2-2 Ebbe Johansson  
  3-2 Kent Karlsson 3-3 Morgan Ekeroth  
  4-3 Kent Karlsson    
  5-3 Kent Karlsson    
       
semifinal

Hälsö BK - Öckerö IF

2-4 (1-0)

Domare:

11 juli Hälsö BK: Öckerö IF:

 

1954 1-0 Ingvar Jansson 10' 2-1 Ragnar Utbult  
  2-0 Karl-Lennart Karlsson 2-2 Leif Corneliusson 75'  
    2-3 Rune Nicklasson 85'  
    2-4 Leif Corneliusson   
       
Final

Öckerö IF - Knippla IK

2-1 (0-1)              Heinövallen, Hönö

Domare:

18 juli Öckerö IF: Knippla IK:

Gunnar Eriksson, Göteborg

1954 1-1 Nils Utbult 63' 0-1 Anders Andersson 1'  
14:00 2-1 Leif Corneliusson 85'    
       
  Öckerö IF: Knippla IK:  
  1)  Ralf Johansson 1)  Sven-Olof Olsson  
  2)  Bertil Utbult 2)  Ragnar Magnusson  
  3)  Morgan Nicklasson 3)  Einar Larsson  
  4)  Olof Hansson 4)  Eisten Magnusson  
  5)  Gunnar Karlsson 5)  Alf Olsson  
  6)  Eskil Torgersson 6)  Rune Nilsson  
  7)  Nils Utbult 7)  Anders Andersson  
  8)  Rune Nicklasson 8)  Aste Fransson  
  9)  Leif Corneliusson 9)  Sigurd Olsson  
  10) Östen Corneliusson 10) i.u  
  11) Per-Olof Olofsson 11) Kent Karlsson  
       

 

                             HT:s Skärgårdscup till Öckerö   Avgörande sent omsider men segrarna klart bäst

HÖNÖ (HT:s utsände)  Öckerö IF tog första inteckningen i HT:s skärgårdscup i fotboll genom att i går på Hönö slå Knippla med 2-1 (0-1), och liksom alla de tidigare matcherna i tävlingen var finalen laddad av dramatik, spänning och kampanda. Stämningen kring den ingalunda förstklassiga och föga ”fullvuxna” men dock tjänliga banan var därefter, ett par hundra supporters från de två stridande hemorter hade i extrabåtar runnit till och satte färg på det hela med sina hejningar och sin entusiasm. Ett inte så litet antal hönöintressenter hade också kommit tillstädes, och den totala publiksiffran uppskattades av experter till omkring 600.

    Bägge lagen mötte upp med reserver, som merendels, får man väl tillägga, en stor del av spelarna har ju sjön till sitt levebröd och är inte alltid så lättåtkomliga. Hos Öckerö agerade sålunda Olof Hansson hh. istället för Ragnar Utbult och hos Knippla  vikarierade Ragnar Magnusson och Einar Larsson för Jörgen Carlsson resp. Arne Larsson. I synnerhet den sistnämndes frånvaro drog nog ner försvarets slagkraft en del, och det uppstod ibland sådana luckor, som inte i vanliga fall lär uppstå.

    Det var en underlig match såtillvida som Öckerö var  det bättre laget och mycket överlägset i spel men inte förty först fem minuter före slutet kunde hala hem vinsten. Och innan dess fanns det nog åtskilliga bland åskådarna, som inställt sig på Knipplaseger, motståndarkedjans effektivitet stod nämligen inte alls i proportion till dess välspel, och den brände i bägge halvlekarna chanser både i parti och minut. Koncentrationen i skottögonblicket var ytterst bristfällig, antingen det nu var nerverna, som spelade spratt, eller det hör till ordningen för söndagen. Nogav, rättvisan fick sitt till slut och tack och lov för det, det hade inte sett bra ut, om det rejält underlägsna Knipplagänget tagit premiärinteckningen i HT:s fina stånka.

    Men samtidigt ger man gärna förlorarna en eloge för deras kampanda, som hade enorma dimensioner. Knippla började storartat genom att i matchens strängt taget första anfall ta ledningen men fick sedan hela tiden spela andra fiolen Det gjorde de med den äran, och det var inte bara motståndarkedjans skottoförmåga utan också den egna heta viljan, som höll utgången öppen ända in i det sista. Allra bäst kämpade mv. Sven-Olof Olsson, en herre med gott grepp om kulan, den massive och resolute hb. Ragnar Magnusson och den tekniske och snabbt drivande vh. Rune Nilsson, men även ch. Alf Olsson hade många lyckade stunder, fast han ofta tog alldeles för hårt i och fick inte bara en massa frisparkar utan också en straff emot sig. Kedjan hade svårt för att göra sig gällande, desto mer som bollarna bakifrån var illa riktade, men den purunge vy. Kent Karlsson såg bra och lovande ut, cf. Sigurd Olsson var farlig varje gång han fick tillfälle visa detta..

    Öckerö höll sig med en mycket fin kedja, som särskilt på högervingen understundom kombinerade både fyndigt och vackert och hade två fina bröder Corneliusson, av vilka Leif på centern direkt imponerade. Hans teknik var utmärkt, och han var många gånger på väg att med sina underfundiga dribblingar slingra sig helt igenom motståndarförsvaret, skåda blott, att hans skarpa projektiler för det allra mesta gick högt över buren, förmodligen beroende på, att han skottögonblicket höll stödjebenet för långt från bollen. Nils Utbult på hy. var också en mäkta farlig herre, medan försvaret var synnerligen jämnt och synnerligen bra. Halvbackstrion Hansson, Karlsson och Torgersson var synnerligen pålitlig ryggrad och mv. Ralf Johansson  blev efter en mycket nervös start, som så när lett till 0-2 alldeles i början, berömvärt säker.

    Gunnar Eriksson, Göteborg skötte pipan med stor pondus och kunnighet och hade matchen i sin hand, trots att den inte präglades av bomullstakter. Knippla tog som sagt ledningen redan i första minuten genom hy. Anders Andersson, som fick en bra boll från  vänster och säkert rullade den i mål, men sedan dröjde det en bra stund, innan Öckerömålvakten nästa gång ficktillfälle att ingripa. Hans lag tog nämligen initiativet och tog det rejält, anfall följde på anfall, skott på skott, hörna på hörna, men något mer blev det inte – delvis av redan antydd anledning och delvis på på grund av Sven-Olof  Olssons fina arbete mellan stolparna. Vid halvtimman såg det dock ut att vara färdigt för kvittering, när hy. Utbult skallade fint från snäv vinkel, men bollen tog i insidan av bortre stolpen och studsade rakt upp i famnen på keepern! I stället hade Knippla så när ökat fem minuter senare på en hörna, men nu agerade en av Öckeröförsvararna räddande ängel genom att skalla undan bollen på själva linjen.

   I andra halvlek tog Öckerö upp krigsdansen framför Knipplamålet omedelbart, och när laget i 5:te minuten fick straff trodde man allmänt, att 1-1 var faktum. Men trots att de rödvita fick dubblera, eftersom målmannen inte stod stilla första gången, blev det inte heller då någon nätkänning. Vi. Östen Corneliusson slog nämligen bollen utanför och hi. Rune Nicklasson lyckades visserligen sedan hålla den mellan stolparna men inte längre. Sven-Olof tog nämligen hand om den efter en särdeles fin dykning. Nu såg det ett tag som om öckeröborna skulle resignera, men de kom så småningom igen, och i 18: minuten inträffade vad alla länge väntat på: hy. Nils Utbult fick en fin stickare från sin inner och sköt hårt i mål utan chans för Sven-Olof. Stor glädje hos kvitterarna och rena ovationerna fem minuter före slutet, då Leif Corneliusson - som då, underligt nog flyttats ut till vy. – lyckades avgöra matchen genom att från nära håll dirigera kulan i mål. 2-1 och slut, varefter HT:s Harrison kunde överlämna vandringspriset till segrarna och tidningens hedersplaketter till de bägge lagens spelare.

                                                                                                                               Hy. (HT) 

                                           Öckerö IF: Vinnare av Skärgårdscupen 1954 

Spelare från de övriga deltagande lagen som var nämnda i referaten

Hönö IS: Vilgot Karlsson, Åke Johansson, Olle Olofsson, Bengt Olofsson, Rune Bernhardsson,

Daniel Larsson, Arne Zackrisson, Morgan Ekeroth, Stig Bernhardsson, Ebbe Johansson

Donsö IS:  Karl-Gustav Johnsson, Ove Olofsson, Paul Malmborg

Hälsö BK: Elis Karlsson, Jan Nilsson, Håkan Nilsson, David Karlsson, Arnold Jansson,

Karl-Lennart Karlsson, Sven-Åke Nilsson, Ingvar Jansson

                 Skytteligan HT-cupen 1954

Spelare Lag

Mål

Morgan Ekeroth Hönö IS 4
Kent Karlsson Knippla IK 3
Leif Corneliusson Öckerö IF 3
Karl-Lennart Karlsson Hälsö BK 2
Stig Bernhardsson Hönö IS 1
Jonas Oskarsson Donsö IS 1
Sten Boman Styrsö BK 1
Sven-Åke Nilsson Hälsö BK 1
Alf Olsson Knippla IK 1
Ebbe Johansson Hönö IS 1
Ingvar Jansson Hälsö BK 1
Ragnar Utbult Öckerö IF 1
Rune Nicklasson Öckerö IF 1
Nils Utbult Öckerö IF 1
Anders Andersson Knippla IK 1
     
Totalt antal mål 1954

 

24